Online terapi, terapist ve danışanın farklı nedenlerle yüz yüze görüşmeleri yürütemediği durumlarda internet üzerinden psikoterapi hizmetinin sağlanmasıdır. Pandemi döneminin etkisiyle online terapinin daha çok tercih edildiğini ve uygulandığını görmeye başladık. Online terapide çocuk- ergen- yetişkin olmak üzere her yaş grubuna hizmet sağlanabilmektedir.
Seanslar belirlenen aynı gün ve saatte, Zoom, Skype, Google Meet vb. üzerinden gerçekleşmektedir.
Birçok kişi online terapinin, yüz yüze terapi kadar etkili olup olmadığını merak etmektedir. Bu alanda yapılan araştırmalar online terapinin birçok ruh sağlığı probleminin tedavisinde geleneksel terapi kadar etkili olduğunu göstermektedir. 2014 yılında Nordgren ve arkadaşları yaptığı çalışmada kaygı bozukluğu tedavisinde online bilişsel davranışçı terapinin olumlu etkisi olduğunu gözlemlemiştir. Aynı zamanda bu tedaviyi alan danışanların gösterdiği gelişim sürekliliğini korumuştur. 2018 yılında Andrews ve arkadaşlarının yürüttüğü bir çalışmada online bilişsel davranışçı terapinin majör depresyon ve kaygı bozuklukları tedavisinde yüz yüze terapi kadar etkili olduğu bulunmuştur.
Online terapinin birçok avantajı bulunmaktadır bunlar;
- Daha ulaşılabilir ve pratiktir. Ofise danışan ve terapistin gelmesine gerek olmadığı için seans süresi dışında ayrıca bir vakit gerektirmez.
- Farklı bir yerde yaşayan danışanlar için istedikleri terapist ile psikoterapi yapma imkanı sağlar.
- Sağlık sorunları nedeni ile dışarı çıkma imkanı olmayan danışanlar da online terapiyi sıkça tercih etmektedirler.