Çocukların belirli yaş aralığında yaşadıkları duygusal, davranışsal ve gelişimsel problemlerin tanımlanarak tespit edilmesi ve çözülebilmesi için verilen psikolojik yardım sürecidir. Psikolojik danışmanlık süreci çocukların duygu ve düşüncelerini fark etmesi ve ifade etmesi, yaşadıkları problemleri ortaya çıkaran nedenlerin belirlenmesi ve yaşadıkları sorunlarla başa çıkma becerisi kazandırmayı amaçlar.
Çocuk terapilerinin bir diğer amacı da, ebeveynlerin tek başlarına mücadele etmekte zorlandığı problemlerin üstesinden gelmeleri için onlara destek olmaktır. Bu şekilde aile içinde kendilerini iyi hissetmeleri ve yaşam kalitelerini arttırmaları hedeflenmektedir.
Çocuklarla çalışırken öncesinde ebeveynden ayrıntılı bir gelişim öyküsü alınır ve terapi süreci planlanır. Belli aralıklarla ebeveynlerle çocukla ilgili görüşmeler gerçekleşir bununla birlikte okuldaki öğretmeni, psikiyatrik ilaç kullanıyorsa psikiyatrist ile işbirliği içinde süreç yürütülür. Aile ve çocukla yapılan görüşmelerde terapist gerekli yönlendirmelerde bulunabilir. ( Ergoterapi, özel eğitim, duyu bütünleme, dil ve konuşma terapisi vb.)
Çocuklarda Psikolojik Destek Verdiğimiz Konulardan Bazıları Şunlardır
- Okul ve Öğrenme Sorunları
- Okul Reddi ve Fobisi
- Kayıp – Yas
- Travmatik Yaşantılar
- Verimli Ders Çalışma Alışkanlığı Kazandırma
- Öğrenme Güçlüğü
- Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
- Tik Sorunları
- Karşı Olma Karşıt Gelme Bozukluğu
- Davranım Bozukluğu
- Şiddet ve Saldırganlık
- Tekrarlayan Davranışlar
- Uyku Sorunları
- Alt Islatma (Enürezis)
- Alt Kirletme (Enkoprezis)
- Tırnak Yeme
- Saç Koparma (Trikotillomani)
- Seçici Konuşmazlık (Selektif Mutizm)
- Ayrılık Kaygısı
- Aile içi problemler
- Boşanma
Çocuk Terapi Çeşitleri
Çocuk terapi içerisinde etkinliği kanıtlanmış birçok terapi seçeneği bulunmaktadır. Bunlardan en sık kullanılan terapi yöntemleri ise şöyledir; Oyun Terapisi, Filial Terapi, Attentioner Dikkat Geliştirme Programı