Bilişsel Davranışçı Terapi: Bilişsel Davranışçı Terapi, duyguları olumlu etkilemeye dayalı, düşünceleri değiştirmeye odaklanan, kısa süreli ve yapılandırılmış bir psikoterapi yöntemidir. Danışana rahatsızlık veren, sorunlu düşünceleri ele alınır ve danışan ile birlikte çalışılarak, bu düşüncelerin yerine sağlıklı olanların getirilmesi ve sorunların çözümü üzerine gidilir. Bunu yaparken de üstüne gitme gibi pek çok teknikten yararlanır.
Danışanın, terapiste başvurduğu dönemdeki sorunlarından yola çıkar, ancak temelde, kişinin geçmişte bir olay ya da yaşanan bir süreç nedeniyle geliştirdiği mantıksız düşünce, uyum sağlamayan duygu ve davranışlarını değiştirmesini hedefler.
Bilişsel terapi danışana rahatsızlık veren bilişsel çarpıklıkların ve bu çarpıklıkları destekleyen davranışların tespit edilmesi ve bunların düzeltilmesini hedefler. Bu düşüncelerin gerçekçi bir şekilde yeniden değerlendirilip değiştirilmesi, duygularda ve davranışlarda düzelmelere yol açar. Daha kalıcı düzelmeler ise danışanın işlevsel olmayan temel inançlarının değiştirilmesine bağlıdır.
- BDT sorun odaklı kısa süreli bir terapidir.
- Depresyon ve anksiyete bozuklukları için tipik olarak 5-20 seans uygulanmaktadır.
- Eş tanılı durumlarda ya da kronik, tedaviye dirençli olgularda seans sayısı daha fazla olmaktadır.
- BDT seansları genellikle 45-50 dakika sürer.
- BDT şimdi ve burada olana odaklıdır. Ancak erken çocukluk dönemi, aile geçmişi, travmaları, olumlu ve olumsuz deneyimleri, eğitim, iş hayatı ve sosyal etkileşimleri danışanı anlamada ve tedaviyi planlamada önemli noktalardır.