Çocuk Merkezli Oyun Terapisi

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi(ÇMOT) terapist ve çocuk arasındaki ilişkinin, gelişimsel ve içsel mücadelelerden kaynaklı problemler yaşayan çocuklar için uygulanan bir terapi yöntemidir.

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi (ÇMOT), oyunu gelişimsel olarak çocuğun kendine özgü dili ve çoğu ekolün ortak ilkesi olarak tanımlar. Çocuk Merkezli Oyun Terapisi (ÇMOT), sağlığın ve işlevselliğin kaynağı olarak çevreye ve ilişkiye odaklanır. Çocuğun gelişim sürecinde ebeveynleri ya da çevresi tarafından belirlenen sınır ve kurallar oyunlarını da kısıtlamaktadır. Bu anlamda oyun terapistinin oyun odasında çocuğa ve çocuğun yansıttığı duygulara ve isteklere karşı gösterdiği koşulsuz olumlu saygı ve empatik anlayış oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Çocuğun kendi potansiyelini deneyimlemesini sağlamaktadır.

Çocuğun merkezde olduğu bu yaklaşımda oyun ve davranışlar tamamen çocuğun kendisinin yönlendirdiği güvenli alanda gerçekleşir. Kimse ona ne yapması gerektiğini söylemez, tavsiyede bulunmaz, onu azarlamaz, rahatsız etmez, onun mahremiyetini ihlal etmez. Tam olarak kendini yansıtan çocuk, doğrudan kendine odaklanabilir. Çocuk merkezli oyun terapisi çocuğun problemine değil çocuğa odaklanır. Destekleyici bir ortam sağlandığında, çocuk spontane olarak kendini geliştirmeye yönelecek ve kendi problemlerini çözebilmek için sorumluluk alacaktır.

Çocuk merkezli oyun terapisi 3-12 yaş arasına uygulanabilmektedir.

ÇOCUK MERKEZLİ OYUN TERAPİSİ HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?

  • Boşanma,
  • Evlat edinime veya terk edilme,
  • Aile içi şiddete maruz kalınma,
  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite tanısında,
  • Akran zorbalığı,
  • Kaygı, korku ve fobiler,
  • Kardeş kıskançlığı,
  • Kayıp ve yas,
  • Duygusal, fiziksel ve cinsel taciz,
  • İçe çekilmiş ve sürekli mutsuz hisseden çocuklar,
  • Uyku Bozukluğu,
  • Öfke Problemi,
  • Alt ıslatma problemi yaşayan çocuklara uygulanmaktadır.

OYUN TERAPİSİ KAÇ SEANS SÜRER?

Bu sorunun tam olarak cevabı olmamakla birlikte her çocuğun gelişim ve problemine göre değişmektedir. Norton ve Carol Crowel Norton, çocuklarla gerçekleştirdikleri oyun terapilerinin beş farklı aşamadan geçtiğini gözlemlemişlerdir. Bu aşamalar sırasıyla keşif, güveni test etme, bağlılık, terapötik büyüme ve sonlandırma aşamalarıdır. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra oyun terapi süreci terapist ve ailenin iş birliği ile sonlandırılır.

Oyun Terapisinin Prensipleri

Çocuk merkezli içsel bakış açısıyla çocuklara ilişkin süreç, terapist için çocuklar hakkında yaşantısal kendine yöneltme tavrının çerçevesini oluşturan çocuklarla ilgili aşağıdaki inançlara dayalıdır.

  1. Çocuklar minyatür yetişkinler değildir. Terapist onlara öyleymiş gibi tepki vermez.
  2. 2Çocuklar insandır. Onların, derin duygusal acı ve neşeyi deneyimleme yeterlilikleri vardır.
  3. Çocuklar benzersizdir ve saygıya layıktır. Terapist, çocukların her birinin benzersizliğine değer verir ve çocuğa birey olarak saygı duyar.
  4. Çocuklar Metanetlidir. Çocuklar, hayatlarındaki koşulların ve engellerin üstesinden gelebilecek muazzam bir kapasiteye sahiptirler.
  5. Çocukların doğasında büyümeye ve olgunlaşmaya karşı bir eğilim vardır. İçgüdüsel bir bilgeliğe sahiptirler.
  6. Çocukların olumlu şekilde kendi kendini yönetmeye yeterlilikleri vardır. Kendi dünyaları ile yaratıcı yollarla baş etme yeterlilikleri vardır.
  7. Çocukların doğal dili oyundur. Bu, onların en konforlu olduğu, kendini ifade etme aracıdır.
  8. Çocukların sessiz kalma hakkı vardır. Terapist, çocuğun konuşmama kararına saygı duyar.
  9. Çocuklar, terapötik deneyimi, nerede ihtiyaçları varsa oraya götürecektir. Terapist, çocuğun ne zaman ve nasıl oynaması gerektiğine karar vermeye kalkışmaz.
  10. Çocukların büyümesi hızlandırılamaz. Terapist bunun farkındadır ve çocuğun gelişimsel süreci konusunda sabırlıdır.